Belterületi utak fejlesztése Felsőlajoson - TOP_PLUSZ-1.2.3-21-BK1-2023-00028


Sanyi - Posted on 08 január 2024

 

Kedvezményezett: Felsőlajos Község Önkormányzata

A fejlesztés tárgya, célja:

Felsőlajos Község Önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz stratégiai céljaihoz igazodva projektötletet dolgozott ki a tulajdonában belterületi utak (6055 Felsőlajos, Akácfa utca, hrsz: 96, 120. és Málna utca, hrsz: 196.), belterületi útjainak fejlesztésére. A projekt szükségességét indokolja az utak jelenlegi burkolatlan állapota, melynek fejlesztése elengedhetetlen mind az ott közlekedők, mind a lakosság részére.

A szerződött támogatás összege: 50.000.000.- forint

A projekt tartalmának részletes bemutatása:

A Málna utcában nincsen átmenő forgalom, ezért a közlekedés csak a helyi lakosok és gazdasági tevékenységeket végzőkre korlátozódik, azonban az Akácfa utcán a település déli idegenforgalmi létesítményei miatt átmenő forgalomre lehet számítani. A település közösségi közlekedése a menetrend szerint közlekedő helyközi buszjárat. A településen élők helyi közlekedésnél az esetek nagy többségében gyalog vagy kerékpárral közlekednek, amit meglehetősen akadályoz a burkolatlan utak állapota. A Málna utcán burkolt járda ki van építve a Fő utcától egészen a lakóutca utolsó ingatlanjáig, mely gyalogos közlekedésre alkalmas. Az Akácfa utcában ezzel szemben nincs összefüggő járdaszakasz (a fejlesztendő szakaszon 2 ingatlan előtt van csak kiépítve). A kerékpározás az úton történik, nincs külön kiépítve erre felület. A településen a kerékpáros forgalom számára kiépített vagy kijelölt közlekedési útvonal nincsen. A Málna utca felől, a Fő utcán autóbusz közlekedés van és az útkereszteződés közelében, attól 110 méterre buszmegálló található a Fő utcán, tehát a tömegközlekedéssel közvetlen kapcsolatban áll a fejlesztendő útszakasz. A Fő utcán és az Iskola utcán járnak a buszok, de közvetlenül a fejlesztendő szakaszokon nincs autóbusz közlekedés.

A projekt tárgyát képező szakaszon a gépjárműforgalomra jellemző, hogy túlnyomórészt a lakosok közlekednek arra, illetve - az Akácfa utca esetében - akik az idegenforgalma létesítményeket keresik fel, továbbá a tanyákon élőknek jelent fő közlekedési útvonalat. A fejlesztendő utcákon lakóingatlanok vannak, tehát ők közelítik meg a Fő utcán lévő ipari területeket és az Iskola utcán található az általános iskola, faluház (közösségi tér, könyvtár, orvosi rendelő, fogászat, önkormányzati hivatal), templom, nagyobb élelmiszerbolt.

A jelenlegi földes út helyén tervezett két forgalmi sávos, kétirányú úton a mértékadó járműtalálkozásból (két személygépkocsi, vagy tehergépjármű és kerékpáros) adódóan az Akácfa utcán 5,5 m széles burkolat alap, 5 m széles aszfaltburkolattal, 0,5 m széles murva padkával, míg a Málna utcán 4,5 m széles burkolat alap, 4 m széles aszfaltburkolattal, 0,5 m széles föld padkával fog tervezetten megvalósulni. A szilárd burkolat aszfaltszőnyegezéssel kerül megvalósításra.

A projekt befejezésének tervezett dátuma: 2024.11.30.

 

 

 

 

CsatolmányMéret
Támogatási szerződés1.92 MB